5 dolog, amit sose tegyél bringázás előtt

Ha nem akarsz lemaradni a csoporttól a következő bringázás során, készülj fel! A felkészülés azonban több annál, amit meg kell tenned. Van néhány dolog azonban, amit nem szabad megtenned! Ezekből itt található öt.

1. ZsÍrokban és rostokban gazdag ételek fogyasztása

A bringázás előtti étel legyen gazdag energiaforrás, de olyan, ami gyorsan lebomlik. Zsírok és rostos ételek nincsenek közöttük. "Rostokban gazdag ételek, amilyenek a saláták, vagy keményítőt nem tartalmazó zöldségek lassabban emésztődnek, ezért tovább tartózkodnak a gyomorban" - állítja Barbara Lewin, a sport-nutritionist.com tulajdonosa. Ugyanez vonatkozik a magas zsírtartalmú ételekre is. Azon kívül, hogy potenciálisan beteggé tesz, az étel, ami a gyomorban marad nem tesz semmi jót. "Az étel nem emésztődik hatékonyan, így nem biztosít energiát az izmoknak." Helyette szénhidrátot, vagy sovány fehérjét kell fogyasztani.

2. Túl sok folyadék ivás indulás előtt

A víz nyilvánvalóan szükséges de itt is a "mértékkel" szabály az irányadó. Ha előzetesen nem volt rendszeres folyadékbevitel, indulás előtt egy vagy több üveg folyadék bevitele nem jó gondolat. A gyomor és a máj egyszerre nem tud túl sok folyadékot feldolgozni. Azon kívül, hogy a sok folyadék a gyomorban lötyög, a mosdó meglátogatása gyakori program lesz. A túl nagy mennyiségű folyadék bevitel túladagolást jelent, ezt hyponatermiának hívják. Ritkán a hyponatermia fejfájást, kimerültséget és émelygést okoz.
A legjobb indulás előtt 1-2 órával fél liter folyadékot inni, így marad idő indulás előtt a mosdóra is. Tekerés közben 15-20 percenként elegendő néhány korty.

3. Rövid műszaki ellenőrzés elhagyása indulás előtt

Repedt külső gumik, lötyögő fékek, törött klipszek az út szélére kényszerítenek akkor, amikor tekerni kellene. Egy-egy hosszabb túra előtt napokkal célszerű átnézni a kerékpárt, hogy maradjon elegendő idő az esetleges javításokra. De legalább egy gyors áttekintésre érdemes időt szakítani indulás előtt. Célszerű megbizonyosodni, hogy a lánc akadály néklkül gördül, az abroncsok nem ütnek, a fékek rendben működnek

4. Statikus nyújtás

Bár a nyújtás nem rossz dolog, lehajolni és a lábfejet megérinteni 2 percen keresztül bemelegítés nélkül nem jó ötlet. Vannak viták ezen a területen, bár a legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a statikus nyújtás edzés előtt gyengíti az izmokat. A statikus nyújtásnak megvan a maga szerepe, valamint egyes statikus nyújtás kimondottan előnyös a kerékpárosok számára, ezeket jobb a tekerés utánra hagyni.

5. Anélkül elindulni, hogy valaki tudná az útvonalat

Sérülésre, vagy az út szélén veszteglésre gondolni nem kevesbé rokonszenves, mint megsérülni, vagy az út szélén vesztegelni, ám jobb felkészülni. Mindig legyen Nálad igazolvány és mobiltelefon, és valakivel oszd meg az utitervet.